Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Sánchez sofoca la crisis de la compra de balas a Israel que tensó la relación de los socios
Opus, Kikos y otros grupos ultras esperan un Papa que les devuelva su influencia
Opinión - Ni dátiles ni balas de Israel Isaac Rosa

La debilitat de Mazón per la DANA permet a Vox tombar una commemoració dels valencians amb 318 anys d’història

Carlos Mazón i Llanos Massó a les Corts Valencianes.

Carlos Navarro Castelló

València —

0

El 25 d’abril de 1707 va ser un dia crucial per als valencians. Després de la derrota en la batalla d’Almansa, el rei Felip V va aprovar el decret de Nova Planta que en la pràctica va suposar l’abolició de les institucions valencianes, del seu dret civil i de la seua integritat territorial. Tal com recullen en sengles treballs els historiadors Vicent Baydal i Josep Daniel Climent, des dels anys 10, 20 i 30 del segle passat s’han commemorat per entitats civils i grups valencianistes tant aquesta data com la del 29 de juny de 1707, dia en què es van derogar els Furs. Després del franquisme, al final dels 70, el grup Acció Cultural va recuperar la celebració del 25 d’Abril.

En el pla institucional, va ser l’any 1994, amb el PSPV de Joan Lerma en la Generalitat, que s’instaura el 25 d’Abril com el Dia de les Corts Valencianes, en què, de manera simbòlica, es reivindica l’eliminació del decret de Nova Planta. Des de llavors, s’ha commemorat de manera oficial aquest dia en el parlament valencià de manera ininterrompuda per tots els presidents de la cambra, independentment del seu color polític, tant del PSPV, com d’Unió Valenciana, del PP i de Compromís.

No obstant això, aquest 25 d’Abril, per primera vegada, no hi haurà actes oficials en les Corts en una decisió polèmica adoptada per la seua presidenta, Llanos Massó, de Vox, un signe més de la debilitat extrema del màxim responsable del Govern valencià, Carlos Mazón, després de la seua qüestionada gestió de la tràgica DANA del 29 d’octubre passat.

La raó és que, sense anar més lluny, l’any passat, amb els mateixos protagonistes dirigint les mateixes institucions, es van celebrar els actes oficials, si bé és cert que es va suprimir el Premi Guillem Agulló instaurat el 2016 i el discurs es va fer del tot en castellà. Aquell dia, Mazón va assistir al lliurament de l’Alta Distinció Francesc de Vinatea a tots els agents i serveis de seguretat, urgències i emergències que van participar en l’extinció de l’incendi de Campanar, a València.

Enguany, després de la riuada que va deixar 228 morts a la província de València, ha tornat a quedar en evidència fins a quin punt està el president valencià a la mercé de Vox. Una submissió que ja va quedar acreditada en la intervenció pública en què va assumir els postulats negacionistes i xenòfobs del partit ultra, com a condició per a obtindre el seu suport als pressupostos autonòmics.

Així doncs, la presidenta de les Corts, Llanos Massó, va comunicar a la resta dels membres de la mesa que “a causa de la polarització política actual, la crispació i, sobretot, el drama de la DANA, no és moment de celebrar res; encara més, el deure de les Corts és contribuir a rebaixar la tensió actual” i va afegir que “es llegirà un discurs institucional en el ple del 15 de maig”.

Preguntades fonts de Presidència de la Generalitat sobre el tema, es van remetre al grup popular de les Corts. El seu portaveu, Juanfran Pérez Llorca, va comentar en el seu moment: “No estem per a celebracions. En qualsevol cas el més important del Dia de les Corts és posar en valor el diàleg i els pactes, una cosa de la qual tenen molt a aprendre el PSPV i Compromís. La millor manera de celebrar el Dia de les Corts és demostrant el que la societat demana als polítics, que és buscar acords. En la mesa de les Corts no va haver-hi cap objecció dels membres de la mesa a la proposta de la presidenta”.

El síndic del PSPV en les Corts, José Muñoz, va denunciar fa poc que la presidenta de les Corts, Llanos Massó (Vox), no ha permés al grup parlamentari utilitzar la sala on tradicionalment se celebra l’acte institucional del 25 d’Abril per a organitzar una commemoració amb motiu d’aquesta data en què se celebra el dia del parlament valencià. Muñoz va explicar que el PSPV va decidir sol·licitar l’ús de la sala Andalus, on habitualment es commemora el 25 d’Abril, per a celebrar un acte, i ha rebut una resposta de la presidenta de les Corts Valencianes, Llanos Massó, “que no ens dona la possibilitat d’utilitzar la sala”.

La Diputació de València si que farà actes

La Diputació de València tornarà a celebrar enguany un acte amb motiu del 25 d’Abril amb l’associació Juristes Valencians. En aquest acte, convocat a les 10.00 de divendres en la seu de la institució, el Palau dels Scala, es llegirà un manifest en què es reivindicarà la recuperació del dret civil valencià que preveu l’Estatut d’Autonomia.

Després d’unes paraules de benvinguda del vicepresident de Juristes Valencians, Fede Arnau, hi haurà un breu parlament de la professora de la Universitat de València (UV) Pilar Hernando sota el títol ‘El 25 d’Abril: importància institucional en els anys 30 del segle XX’. Seguidament, tindrà lloc la lectura de la moció aprovada per la Diputació per a demanar al Congrés la derogació expressa dels Decrets de Nova Planta del segle XVIII que van afectar els territoris de la Corona d’Aragó.

Hi intervindran tant el president de la corporació, Vicent Mompó (PP), com la vicepresidenta primera i responsable de Cooperació Municipal i Comarcalització, Natàlia Enguix (Ens Uneix). En la lectura participaran els portaveus dels grups polítics amb representació en la corporació provincial (PP, PSPV, Compromís i Ens Uneix), llevat de Vox, avancen des de la Presidència de la Diputació.

Etiquetas
stats